Informatie omtrent Orofaciale fysiotherapie bij ons in de praktijk


Wat is orofaciale fysiotherapie?
D
e orofaciaal fysiotherapeut wordt ook wel kaakfysiotherapeut of hoofdfysiotherapeut genoemd. De orofaciaal fysiotherapeut helpt bij problemen met de spieren en gewrichten in het hoofd of halsgebied en met het kauwstelsel. Orofaciaal fysiotherapeuten zijn geschoold in tandheelkundige aspecten, tinnitus (oorsuizen), duizeligheidsklachten en het evenwichtsorgaan, specifieke zenuwaandoeningen, kanker in het hoofd-halsgebied en specifieke stoornissen die te maken hebben met de nek. Ze werken nauw samen met huisartsen, tandartsen, gnathologen, mondhygiënisten, orthodontisten en medisch specialisten, zoals KNO-artsen, kaakchirurgen en neurologen.

Klachten die een orofaciaal fysiotherapeut behandelt:

  • Klemmen van de kaak en tandenknarsen (bruxisme);

  • Pijn in het gezicht, kaak of hoofd;

  • Oorsuizen (tinnitus);

  • Aangezichtsverlamming (bell’s parese);

  • Aspecifieke aangezichtspijn;

  • Duizeligheid en BPPD;

  • Nek- en schouderklachten;

  • Hoofdpijn en vormen van migraine;

  • Gevolgen van ongelukken en botbreuken;

  • Klachten in het hoofd-halsgebied door kanker, reuma of een andere ziekte;

  • Klachten in het hoofd-halsgebied die te maken hebben met spanning of stress.

Wat doet de orofaciaal fysiotherapeut?
D
e orofaciaal fysiotherapeut legt uit hoe de positie van het hoofd en het lichaam samenhangt met de klachten. Hij geeft inzicht in de relatie van stress, spanning en (dagelijkse) belasting en de belastbaarheid van de patiënt.

Klachten aan de kaak, het gebit of de kauwspieren:
De orofaciaal fysiotherapeut geeft informatie over hoe het kauwstelsel werkt en adviseert hoe je het kauwstelsel op de juiste manier kunt gebruiken. Hij helpt om gewoontes af te leren die het kauwstelsel overbelasten, zoals het klemmen van de kiezen, tongpersen en tandenknarsen. Voor deze klachten worden specifieke oefeningen ingezet. De orofaciaal fysiotherapeut gebruikt daarnaast ook manuele technieken zoals mobiliseren en masseren in het hoofd- en halsgebied en de nek/schouders.

Hoofdpijn of tinnitus:
D
e orofaciaal fysiotherapeut geeft inzicht in wat de relatie is tussen deze klachten en stress, slapen, ademhaling en aandacht voor de klachten. Ook kan orofaciale fysiotherapie helpen om de lichaamshouding – en daarmee de positie van het hoofd op het lichaam – te verbeteren. Op deze manier creëer je rust en balans voor het hoofd, de hals en de nekspieren. Voor deze klachten zijn specifieke oefeningen en kunnen ook manuele technieken ingezet worden, zoals mobilisatie of massage.

Een vast onderdeel van een orofaciale behandeling is patiënten leren wat ze zelf kunnen doen om klachten te verminderen en voorkomen. Denk aan: verbeteren van de lichaams- of werkhouding, ontspanningsoefeningen van hoofd, nek en schouders, het aanleren van zelfmassage van kauwspieren zodat ze ontspannen of mobiliserende oefeningen voor het vergroten van de mondopening en oefeningen die de functie van het kauwstelsel of hoofd en halsgebied te verbeteren.

Onze orofaciale fysiotherapeute i.o. binnen de praktijk is Daphne de Waal.